Smalsporede industribanelokomotiver

Hvad betyder smalspor ?

Begrebet smalspor dkker sporvidder mindre end 1435 mm (normalspor). En moderne industribane anvender typisk sporvidde 600 - 900 mm. og det rullende materiel bestr ofte af dieselhydrauliske lokomotiver og bne vogne til transport af grus eller trvesmuld. 
Industribaner anvendes i mosebrug og ved anlaegsopgaver som f.eks tunnelbyggerier.
Stoerstedelen af de danske smalsporslokomotiver tilhoerer veteranbaner eller museer, idet lastbiler i dag udfoerer mange af de opgaver, man for 60 aar siden anlagde en midlertidig bane for at faa loest. 
I dag anlaegges industribaner primaert ved store anlaegsopgaver. Som et eksempel kan naevnes bygningen af Storebaeltstunnellen. 
I de jyske toervemoser anvendes lette lokomotiver og vogne til transporten af spaghnum, fordi moderne traktorer og lastbiler har svaert ved, at klare sig i det dybe dynd. 

Hver er vi ?

Vi er 2 broedre, der gennem snart 40 aar har besoegt adskillige lokaliteter i Danmark med henblik paa at  finde ibrugvaerende saavel som nedlagte smalsporede industribaner og beskrive disse i billeder og tekst.
Interessen for industribanerne stammer fra barndommen, hvor vi jaevnligt besgte det lokale teglvaerk, der  frem til 1980 anvendte et omfattende smalsporet industribaneanlg til transport af ler til murstensproduktion. Selvom det var forbundet med faren for, at nogen skulle opdage os, var det spaendende at tage en tur rundt paa teglvaerket. Oftest foregik besoegene i skumringen, hvilket indebaerer, at de fleste erindringer henligger i tusmoerke. Der er lagret talrige motiver af teglvaerkets 2 diesellokomotiver holdende med tipvogne ved aftipningsanlget i det "indre fotoalbum", men det lykkedes ogsaa enkelte gange at overvaere lergravningen fra en fjern markvej. Naar
teglvaerket besoegtes efter fyraften, kunne banen befares til fods og ofte henstod tipvogne paa sidespor i lergraven, hvilket gav os mulig- hed for, at rangere. Tipvogne lader sig let skubbe og blot svage niveauforskelle kan give fart paa... Mange af laeserne vil sikkert nikke genkendende til spaendingen ved at lege med tipvogne.
Alt for laenge havde vi imidlertid glemt vores interesse og det var faktisk helt tilfaeldigt, at et eksemplar af "Tipvognen" (medlemsblad for Industribaneklubben) kom indenfor raekkevidde paa biblioteket i Haslev. Omgaaende vaekkedes minder og lysten til selv at opdage nye baner og det er siden blevet til mange ture rundt i Danmark og Sverige.
Overraskede har vi konstateret, at de smaa baner anvendes i stort antal, specielt i udlandet.



Anders AKH og Thomas TKH



Sidst opdateret: 07-11-22